trešdiena, 2012. gada 29. februāris

Mankala - stratēģiskā galda spēle (ražots Latvijā)

No ārpuses samērā necila, bet vakardien mēs veikaliņā iekritām tādā azartā, ka gandrīz neredzējām aiz loga virpuļojošo sniegputeni.
Sapratām, ka šī galda spēle ir gan pieaugušajiem, gan bērniem un tā ir kā dambrete vai kārtis - noteikumi ļoti viegli, bet ar saviem trikiem. Tādēļ pārstājām spēlēt ar spēles ražotāju, jo sapratām, ka viņa mūs viegli apspēlēs. Savukārt, vakarā jau pārdomāju, kad kuriem draugiem un radiem ir Dzimšanas vai vārda dienas, lai varētu to uzdāvināt.
Mankala ir viena no pasaulē vecākajām prāta attīstības spēlēm.
Visticamāk, ka tā ir cēlusies Āfrikā, Etiopijā 6. vai 7.gs. m.ē. To var spēlēt ne tikai bērni savā starpā, bet arī bērni ar vecākiem vecumā no 3 gadiem. Lielisks veids kā iemācīties skaitīt. Mankala ir arī sociāls instruments dažādu cilvēku grupu satuvināšanai - to spēlē 2 spēlētāji, bet skatītāji var sniegt padomus. Spēlējot tiek trenēta stratēģiskā domāšana, taktika, atmiņa, plānošana, skaitīšana, veiklība un matemātiskās prasmes.
Šobrīd mankala ir populāra arī Lielbritānijā, Francijā un Vācijā, kur ir dibinātas šīs spēles biedrības. Kā arī tiek rīkoti plaši spēļu turnīri, kuros piedalās gan bērni, gan pieaugušie.
Varbūt arī Jūs vēlaties uzrīkot kādu spēles turnīru mājās vai ar draugiem??!!
Spēles cena veikaliņā - 20,50 Ls. Iespēja izvēlēties dažādu krāsu kauliņu, bet patiesībā krāsām spēlē nav nozīmes. 

Nav komentāru:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...